Wednesday, 24 August 2011

Öland Tur&Retur - En saga om äventyr, skräck och alvar

Klockan ringde tidigt på fredagsmorgonen i Olles lägenhet, och som sig bör så vaknade individen i Olles säng, nämligen Olle själv. Han packade ner väsentliga artiklar i en svart sportbag och ställde den i hallen tillsammans med tältet, liggunderlaget och sovsäcken han hämtat ner från vinden föregående kväll. Klockan åtta skulle Linn och Kigge stå nere på gatan med Röda Faran (Familjen Åkerlunds bil) och resan mot helgens turistmål ta sin början - Öland. Detta förlopp skedde utan nämnvärda förhinder, och strax innan halv nio hämtade de även väninnan Sandra, och resan kunde börja.
En till synes obekymrad skara lämnade Karlstad på fredagsmorgonen. Men det skulle inte dröja länge innan problemen började dyka upp. Den fiffiga GPS:en, alias Olga, bestämde sig strax utanför Kristinehamn för att lägga av. De fyra vännerna förstod inte varför. På något konstigt vis kom det ingen ström från cigarettändaruttaget. Detta visade sig senare vara en propp som hade gått, men detta lät inte förmörka resan, utan de glada vännerna drog fram en gammal vägkarta och slingrade sig ner längs Sveriges vägar. Strax innan herrskapet kom till Jönköping bröt ett regnoväder ut. Inte så farligt om man ändå sitter i en bil, kan man tycka. Om bilens vindrutetorkare dock slutat att fungera så blir situationen knivigare. De hade de lustigt nog gjort på Röda Faran, som då verkligen gjorde skäl för sitt namn. Men med lite innovativa idéer (Kigge som sträcker ut en hand genom fönstret och torkar vindrutan manuellt) kunde de fara vidare mot den avlånga ön i öster.
Väl på Öland hittade de till Linns gamla hemort Mörbylånga, där de enträget tältade en hel natt på Mörbylånga camping i vindar med en styrka på minst 150 sekundmeter. Öland visade sig på den soliga lördagen vara en väldigt vacker plats, men vidsträckta vidder (också kallade alvar) och pittoreska vyer, och senare på kvällen gjorde de även ett besök i Kalmar.
Resan hem blev snopet kort. Vännerna hade ursprungligen tänkt campa halvvägs, vid en vacker sjö kallad Sommen, men när de kom dit klockan halv tolv på lördagkvällen var det så mörkt, och det stod så många mördare bakom varje träd, och det svävade så mycket spöken överallt, att de fegt åkte vidare längs Vättern ända till Örebro, och då ansåg att det var lika bra att åka hem. Och där var äventyret slut. Men vilket äventyr sen!1 comment:

  1. Ha ha ha.... va roooooooooooligt.....

    Mamma (förstås)

    ReplyDelete